Художникът Павел Митков е роден на 17.08.1977 година в София в семейство

...
Художникът Павел Митков е роден на 17.08.1977 година в София в семейство
Коментари Харесай

Художникът Павел Митков: За изкуството няма години

Художникът Павел Митков е роден на 17.08.1977 година в София в семейство на инженери. Започва да твори интензивно от 15-годишен и през днешния ден негови картини присъстват в сбирките на хора като съветския президент Владимир Путин, краля на Белгия Албер II, починалия папа Йоан Павел II, папа Бенедикт XVI, някогашния кмет на Москва Юрий Лужков, Хилъри Клинтън. 

- Кога започнахте да рисувате?

- Въобще не съм желал и не съм вярвал, че ще се занимавам с това, което сега върша. Това е като някакъв филм, в който ти си основният актьор и сюжетът на кино лентата е в действителност действителният живот. Но допускам, че с всички хора е по този начин, освен при мен.

- Има ли художник, който Ви е повлиял?

- Художникът, който доста ми повлия и на който съм доста признателен, е Божидар Хаджистоянов. Той ми донесе бои, четки и платна и нарисува една картина пред мен. Но оттова нататък съм самообразован. Не ме е учил никой и може би това ми дава сили да се занимавам с това, което желая. Чудесно е, че мога да пребивавам от това, което обичам да върша. Не работя за някого, плебей съм на личните си хрумвания и би трябвало да съблюдавам режим и дисциплинираност, с цел да реализира задачите и концепциите си.

- Колко време Ви лишава да нарисувате една картина?

- Самото изобразяване на една картина е доста дребна част от времето, за което се основава. Впечатленията, които се натрупват, с цел да изразиш нещо изискват време, което не можеш да отчетеш.

- Какво Ви въодушевява най-вече?

- Животът. Природата, като Божие създание, също е нещо, което въодушевява съвсем всички актьори. Има доста хубост и в човешките взаимоотношения, по тази причина и множеството актьори имат вдъхновения. Мен като цяло ме въодушевява развиването на света, новите технологии и чистите човешки връзки.

Винаги съм се впечатлявал от съветските живописци – Шишкин, Репин. Те са необикновено духовна школа. Имам ателие в Москва, съвсем всеки месец вървя до там и винаги посещавам Третяковската изложба и се любувам на картините, които като дребен съм гледал на фотография в книгите, купени от съветската книжарница.

- Защо избрахте маслените бои?

- Аз опитвам във всевъзможни стилове и в случай че би трябвало да бъда откровен, в последно време минимум рисувам, тъй като се появяват доста нови технологии със сребро, със злато, с фактура от разнообразни благородни материали, дърво. Смисълът на художника, на създателя, е постоянно да търси. Да търси какви материали да употребява за своето изкуство.

- Кои са Вашите обичани материали?

- Много почитам маслото, тъй като то е част от класическата живопис. То е доста благородно, тъй като е натурален артикул и се свързва доста добре с съвсем всички материали. Може да рисуваш с масло върху платно, дърво, стена, даже върху метал. В днешно време рисуваме с масло даже и върху мобилните телефони. Имам подобен план сега. Казва се Paint Apple – нарисувани Iphone, Ipad. Идеята се роди от това, че телефонът е нещо, което човек непрекъснато държи в ръката си и посредством него да може да държи и някаква форма на изкуство, с което се разпознава.

- Коя от новите технологии в рисуването Ви впечатли най-вече и бихте я употребявали в творбите си?

- Процесът на непрестанно търсене. Живописта се е зародила преди доста време, заради неналичието на фотографията. Древните майстори са успявали да пресъздадат величието на царе, князе и така нататък посредством увековечаването им в портрети. Днес има нови технологии, които в границите на няколко секунди основават доста по-добър резултат. Ако едно изкуство не е в контакт с времето, то е обречено да се трансформира в това, в което се трансформира и троянската керамика. Преди глинените им съдове бяха доста известни, в този момент никой не ги купува и са безусловно демоде. Същевременно през днешния ден актьори като Деймиън Хърст замразяват овце, коне, препарират живи хора и съумяват имиджово и финансово. Това е, тъй като светът се развива и ние би трябвало да сме в крайник с него.

- Владимир Путин, Хилъри Клинтън и други известни персони имат Ваши произведения. С коя Ваша продажба се гордеете най-вече?

- Доста известни хора имат мои картини. Начинът, по който са стигнали до тях, е орис. Но аз не изпитвам горделивост от такива неща, това е просто част от моята история. Всяка една картина има енергиен код и за отиде един подобен код някъде, то е тъй като е бил притеглен или той е привлякъл някой.

- Какви бъдещи планове имате?

- Това, което е най-интересно, е Академията за гении и нововъведения, която сътворявам и строя. Това е нещото, в което намирам максимален смисъл да се занимавам. Знанията, които човек натрупа, са безсмислени, в случай че ги натрупа единствено за себе си. Те живеят само и единствено, когато се популяризират измежду други хора и когато други хора ги употребяват и намират благополучие и наслада в това. Идеята ми е тази Академия да предава на хората умения и познания, които чисто на практика да представляват най-краткия път до това да схванат по какъв начин да бъдат щастливи. Съвременното обучение прави хората послушни посредством проби и системи и в същото време неспособни да мислят, да разсъждават и да търсят личното си благополучие. За мен това, на което ни учат в учебно заведение, е форма на робия. Човек прекарва 17 000 часа в гимназията и в последна сметка в 12-и клас какво знае? Един непознат език. Но това е нещо, което занапред ще се трансформира.

- На каква възраст ще са хората, които ще обучавате?

- Хората нямат възраст, те са просто хора. Дали деца или възрастни, всеки има собствен гений, който да развива. За никой не е късно. Една американска художничка стартира да рисува на 86 години и през днешния ден, когато към този момент е на 93 години, е извънредно сполучлива. 90% от успехът ѝ е реализиран през последните 5% от живота ѝ. Това е едно доказателство, че не би трябвало да разделяме хората на деца и възрастни. Така разделят тези, които желаят да програмират и ръководят хората. Това е форма на таргетиране. Пикасо споделя, че едно дете рисува доста по-добре и по-интересно от един зрял човек. Когато един научен художник рисува по всички правила на живописта, той губи способността да рисува като едно дете, което не съблюдава нито едно предписание, а рисува по този начин както го усеща.

Вярвайте в себе си! Търсете нещата, които ви вършат щастливи и се занимавайте с това, което ви доставя наслаждение, тъй като по този начин в никакъв случай няма да чувствате, че работите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР